Αρχείο ειδήσεων...

Η εφημερίδα μας....


 

Αξιοθέατα:

Η ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

 Μια εντυπωσιακή περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας (που αναδεικνύει την ποικιλομορφία του τόπου αυτού), βρίσκεται ανατολικά, κοντά στη στα χωριά Χούνη και Άγιο Βλάση. Εκεί που είναι η γέφυρα της Τατάρνας και η τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών. Ένα εντυπωσιακό βίντεο αναδεικνύει το φυσικό κάλλος και τον πλούτο της περιοχής. 


Η λίμνη Κρεμαστών

Κοντά στη συμβολή του ποταμού Αχελώου με τους παραπόταμους του Αγραφιώτη και Μέγδοβα, σχηματίστηκε το 1965, η τεχνητή λίμνη Κρεμαστών, εντός της οποίας καταποντίστηκαν χωριά, τόσο του νομού Ευρυτανίας όσο και του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Αποτελεί δε, το μεγαλύτερο γαιόφραγμα της Ευρώπης. η χωρητικότητα της είναι 4.700.000.000 κυβικά μέτρα, δηλαδή 11 φορές μεγαλύτερη από την λίμνη του Μαραθώνα. Η αξιοποίηση της λίμνης είναι ένας από τους μεγάλους στόχους των διοικούντων του νομού. Κυρίως όμως απασχολεί το θέμα της τουριστικής αξιοποίησης της λίμνης τους Δήμους της δυτικής Ευρυτανίας οι οποίοι θεωρούν την λίμνη την μόνη διέξοδο για την άρση της απομόνωσης της Δυτικής Ευρυτανίας. Για να υπάρξει αξιοποίηση της λίμνης πρέπει να υπάρξει άρση των δεσμευμένων από την ΔΕΗ Παραλίμνιων περιοχών (Κρεμαστών, Καστρακίου και Στράτου ) για Τουριστική κυρίως ανάπτυξη.
  

Η Γέφυρα Τατάρνας

Η Γέφυρα Τατάρνας ήταν μια μονοκάμαρη γέφυρα στον Αχελώο με μεγάλο άνοιγμα, που το ένα της άκρο πατούσε στο Βάλτο Αιτωλοακαρνανίας και το άλλο στην Ευρυτανία. Η τεχνική της κατασκευής της ήταν πραγματικά αξιοθαύμαστη. Πότε ακριβώς κατασκευάστηκε η γέφυρα είναι άγνωστο. Πιθανότατα κτίστηκε στα μέσα του 17ου αιώνα από πρωτομάστορες της περιοχής.Το όνομα Τατάρνα πήρε προφανώς από το κοντινό μοναστήρι "Παναγία της Τατάρνας" (ιδρυθέν το 1556). Δίπλα ακριβώς από τη γέφυρα ήταν η μεγαλύτερη πηγή του Αχελώου, γνωστή ως Μαρδάχα. Το καλοκαίρι ελάχιστο νερό έφτανε από τα ορεινά της Πίνδου. Ο κύριος όγκος του νερού πήγαζε από τη Μαρδάχα. Δυστυχώς η γέφυρα σήμερα βρίσκεται μέσα στα νερά της τεχνητής λίμνης των Κρεμαστών, μετά την κατασκευή του ομώνυμου φράγματος τη δεκαετία του 1960. Στη θέση της υπάρχει σύγχρονη γέφυρα, που σχεδίασε ο πολιτικός μηχανικός Αρίσταρχος Οικονόμου και που για την τεχνική της κατασκευής της κέρδισε τρία διεθνή βραβεία.


 

 

 

 
Νέα Εποχή © 2006 

Πρώτη σελίδα | Μνήμες | Εικόνες | Αξιοθέατα | Γειτονιές