Δευτέρα, 07. Αυγούστου 2023

Επικαιρότητα | Μνήμες | Αξιοθέατα | Εικόνες | Γειτονιές 

ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΘΕΟΔ. ΜΗΤΣΗ "Η ΚΩΝΩΠΙΝΑ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821"

Ο Σύλλογος  Κωνωπινιωτών  Ξηρομέρου «Oι Δώδεκα Απόστολοι» με έδρα  την Αθήνα, στα πλαίσια των πολιτιστικών - λαογραφικών, πολιτισμικών και ιστορικών του δραστηριοτήτων, εξέδωσε και κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2007, το ιστορικό  βιβλίο με  τίτλο : "Η Κωνωπίνα στην επανάσταση του 1821"    Πρόκειται για ένα ιστορικό πόνημα, του Νικ. Μήτση, που στηρίζεται πρώτα απ’ όλα σε ευρήματα, που έρευνα κοπιαστική, δαπανηρή, χρονοβόρα - πάνω από 20  έτη -  έφερε,  από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ) και κατά  δεύτερον, σε ευρήματα από έρευνα πλούσιας βιβλιογραφίας σε περιοδικά, χάρτες, γκραβούρες  και  εφημερίδες  του 19ου αιώνα, σε  βιβλία 30 και  πλέον Ελλήνων αλλά και ξένων συγγραφέων, καθώς και έρευνα στους φακέλους των  αγωνιστών – μαχητών, από το Τμήμα Χειρογράφων και Ομοιότυπων  της Εθνικής Βιβλιοθήκης και στα «ΑΡXΕΙΑ»  -  Μητρώα των Οπλαρχηγών του 1821  κ.λ.π.-    Η  έκδοση που αφορά το ιστορικό γίγνεσθαι στα 1821 - 1829 της Κωνωπίνας του τ. Δήμου Εχίνου Ακαρνανίας και νύν Δήμου Μεδεώνος, καταπιάνεται με  την  προσφορά των Καπεταναίων και Οπλαρχηγών και Στρατιωτών  στα  1821  απ’ την  Κωνωπίνα  Ξηρομέρου  και  τούτο γίνεται,  για το Χωριό αυτό,  πρώτη  φορά. 

     Ανασύρθηκε η πλάκα που σκέπαζε η λήθη την ιστορία του Χωριού μας 180 χρόνια τώρα και αποκαλύφθηκαν λαμπρές σελίδες, δόξας, αγώνων και προσφοράς που καταγράφουν την εθνική μεγαλοσύνη των προγόνων μας, που στο σύνολό τους βρέθηκαν στις επάλξεις του χρέους προς το έθνος, δίνοντας τα πάντα ακόμα και τη ζωή τους  για την ελευθερία της πατρίδας. 

    Είναι μια ιστορική εργασία, ένα φτωχό κι όμως ευλαβικό μνημόσυνο, σ’ αυτούς που όταν  έπεσαν στα  πεδία  των μαχών δεν κύλησε για χάρη τους κανένα δάκρυ… και  μείνανε  ατύμβευτοι, αμνημόνευτοι, αλιβάνιστοι,  που τους αποσκέπασε η λησμονιά  και δεν ανάβει κανένα αγιοκέρι στη μνήμη τους, το πρεπούμενο αγιοκέρι της εθνικής  μνήμης. 

    Στο βιβλίο αυτό που αποτελείται  από  τ ρ ι α κ ό σ ι ε ς  π ε ν ή ν τ α  (350)  σελίδες, ήτοι 22 τυπογραφικά και περιέχει, συν τοις άλλοις, πρωτότυπους χάρτες, πλούσιο και ανέκδοτο ιστορικό–φωτογραφικό υλικό, προερχόμενο ως επί το πλείστον  από τα διάσπαρτα και κακέκτυπα πολλές φορές χειρόγραφα που εμπεριέχονται μέσα  στους φακέλους των αγωνιστών – μαχητών, από την Κωνωπίνα του  τ. Δήμο Εχίνου, (νύν Δήμο Μεδεώνος), αλλά και από τους δυσεύρετους στην έρευνα στρατολογικούς καταλόγους των Οπλαρχηγών του 1821-1829, ο Αιτωλοακαρνάνας, ο Ξηρομερίτης και ιδιαίτερα ο Κωνωπινιώτης  αναγνώστης, θα έχει την ευκαιρία, να εντρυφήσει με περίσσιο ζήλο και διάθεση, το από πάσης πλευράς, μεστό και καλαίσθητο πόνημά  και  να πληροφορηθεί  μέσα από τις ιστορικές πηγές αλλά και από τα αδιάσειστα ντοκουμέντα και  στοιχεία,  για τα ακόλουθα, όπως : 

ü      Για  το σχηματισμό και  την εξέλιξη  του τ. Δήμου Εχίνου Ακαρνανίας από το 1836 έως το 1912 καθώς και  για  τους  διατελέσαντες  Δημάρχους, Δημοτικούς Συμβούλους, Πάρεδρους, Δημογέροντες, Ορκοτικούς Δικαστές  εκείνης της εποχής. 

ü      Για την κραταιά  και περίτρανη  μάχη στο Προφήτη Ηλία στον Αετό του Ξηρομέρου στις 9 Αυγούστου 1822, καθώς και  για  ό λ ο υ ς   τους   Ξηρομερίτες  Οπλαρχηγούς και Καπεταναίους (Βαρνακιώτης, Γρίβας, Δήμο Τσέλιος,  Γριβογιώργος, Μπεκιράκης, Παλιογιάννης, Κουσουρής, Κατσαρός, Τζιτσώνη, Γαλάνης, Λαχήστρος, Καπογιωργάκης,  Χεινόπωρος, κ.λ.π ) που συμμετείχαν σ΄ αυτή  τη  μάχη. 

ü      Για τα επαναστατικά γεγονότα στο Ξηρόμερο και στην Αιτωλοακαρνανία, με ιδιαίτερη αναφορά  σε όλες τις  διεξαχθείσες  μικρές   ή και  μεγάλες  μάχες ,  από το 1821 έως και 1829 στη Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησο, Αττική, Αράχωβα, Δίστομο  καθώς και  τους νεκρούς και τραυματίες στις εν λόγω μάχες. 

ü      Για την οργανωτική και στρατιωτική δομή των αξιωματικών του στρατού (Στρατηγοί, Αντιστράτηγοι, Χιλίαρχοι, Πεντακοσίαρχοι,  Εκατόνταρχοι κ.λ.π)  από  το 1821 έως  και  το 1836. 

ü      Για τη συμμετοχή των Οπλαρχηγών από την Κωνωπίνα ,  αλλά  και  απ΄  όλο το Ξηρόμερο  στην ηρωική έξοδο του Μεσολογγίου  στις 10 Απριλίου του  1826,  καθώς επίσης  και όλους  τους Σωματάρχες – Οπλαρχηγούς που συμμετείχαν έγκλειστοι μέσα στο Μεσολόγγι το 1825-1826. Εκεί θα δείτε ποιοι Οπλαρχηγοί πολέμησαν στο Μεσολόγγι και ποιοι δυστυχώς σήμερα δρέπουν τις ηρωικές δάφνες  της  Εξόδου .. 

ü      Για το εκστρατευτικό Σώμα των 2.500  Ξηρομεριτών ( Βόνιτσα και Ξηρόμερο ) κοντά  στον Αρχιστράτηγο Γεώργιο  Καραϊσκάκη  στην Αράχωβα και στην Αττική κατά το 1826 και 1827. Εκεί θα δείτε ανεξάντλητο κατάλογο Αξιωματικών απ’ το Ξηρόμερο  που ήταν πιστά ορκισμένοι κοντά στον “ Αητό της Ρούμελης ” Αρχιστράτηγο  Γεώργιο  Καραϊσκάκη .. 

ü      Για το Ταξιαρχικό Σώμα του Καποδίστρια το 1830 στη Βόνιτσα και τη Βασιλική  Φάλαγγα  του βασιλιά Όθωνα και ιδιαίτερα τους αξιωματικούς αυτής στα 1836, καταγόμενους  από τον  τ. Δήμο Εχίνου (νύν Μεδεώνος). 

ü      Για τους εύανδρους  ήρωες  Γριβογεωργαίους ( Αντρέα και Κωσταντή ) στρατηγοί  και πολιτικοί  από την Κωνωπίνα του Ξηρομέρου .. 

     Και  τέλος  ο αναγνώστης θα  πληροφορηθεί : 

ü      Για τις  πλούσιες σε  ιστορικό υλικό βιογραφίες των π ε ν ή ν τ α   π έ ν τ ε  (55)    βαθμοφόρων   Καπεταναίων  και  Οπλαρχηγών, Αξιωματικών, Υπαξιωματικών και Στρατιωτών από την Κωνωπίνα Ξηρομέρου, που συμμετείχαν ενεργά και με σημαντικό ρόλο στα  γεγονότα του 1821 -1829. 

     Βιογραφίες οι οποίες είναι εμπλουτισμένες με πρωτότυπα και ανέκδοτα ιστορικά  έγγραφα του 1821 (στρατολογικοί κατάλογοι, προαγωγές, μισθολογικές καταστάσεις , Αριστεία, κ.λ.π έγγραφα επί Καποδίστρια και  Όθωνα), αλλά και τη συμμετοχή τους  στην εξέγερση των Ακαρνάνων Αξιωματικών,  κατά  του βασιλιά Όθωνα, στις 3  Φεβρουαρίου 1836 .                                                

    Στους  βαθμοφόρους  Καπεταναίους – Οπλαρχηγούς, που συμπεριλαμβάνονται από  την 119 έως και  την 350 σελίδα του βιβλίο αυτού, καταγράφεται λεπτομερώς η  δράση, η  βαθμολογική τους εξέλιξη, οι εκστρατείες, οι πολιορκίες, οι μάχες κ.λ.π Οπλαρχηγών, Αξιωματικών, Υπαξιωματικών και Στρατιωτών από την Κωνωπίνα του τ. Δήμου Εχίνου ( νύν Μεδεώνος ), των  οποίων  τα  επώνυμα  έχουν κατ’ αλφαβητική  σειρά  ως  εξής : 

ΓΕΡΟΝΙΚΟΛΟΥ, ΓΟΥΠΙΟΣ, ΓΡΙΒΟΓΙΩΡΓΟΣ, ΓΡΑΒΑΝΗΣ, ΘΙΑΚΟΣΤΑΘΗΣ, ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ, ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ, ΚΑΡΚΑΣ, ΚΟΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣ,  ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ, ΚΟΜΠΟΡΟΖΟΣ, ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΤΗΣ, ΚΟΥΤΖΟΜΠΙΝΑΣ, ΚΟΥΤΣΟΥΦΕΓΚΗΣ, ΚΟΥΤΡΟΥΜΠΑΣ, ΛΙΑΜΗΣ, ΛΟΥΝΤΖΗΣ, ΜΟΥΡΚΑΣ, ΜΠΑΚΑΤΣΩΛΑΣ, ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ, ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΡΑΠΟΣ, ΣΚΑΝΔΑΛΟΣ, ΣΚΛΕΜΠΟΥΝΗΣ, ΣΚΟΥΛΙΚΑΡΙΤΗΣ, ΣΚΟΥΡΤΑΣ, ΣΤΑΦΙΛΑΣ, ΦΟΥΡΛΗΣ, ΦΡΑΓΚΑΚΗΣ. 

         Το βιβλίο αυτό  των  350  σελίδων, που εκδόθηκε  από  το Σύλλογo Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου, είναι αποκλειστικά  επίμονη, επίπονη και από πολλά χρόνια ιστορική έρευνα στα Γενικά Αρχεία του  Κράτους (Γ.Α.Κ), Νικ. Μήτση, καταγομένου εξ Αρχοντοχωρίου  Ξηρομέρου και ο οποίος προς τιμήν του,  εκχώρησε στο διηνεκές στο Σύλλογο Κωνωπινιωτών,  τα   απ’ το  νόμο (Ν. 2121 /93) απορρέοντα  πνευματικά του δικαιώματα, με την ευχή και την προτροπή του, οι  εισπράξεις από τις πωλήσεις του βιβλίου που θα περιέλθουν καθ΄  ολοκληρίαν  στο  ταμείο του  Συλλόγου, να βρουν την από καρδιάς ποθητή ανταπόκριση,  προς  ευόδωση  των σκοπών και των στόχων του Συλλόγου μας.

 Η παρουσίαση του βιβλίου θα  γίνει  στις  11 Αυγούστου 2007  - ημέρα  Σάββατο και ώρα 10 το  βράδυ στην  πλατεία του  Χωριού της Κωνωπίνας, κατά τη διάρκεια των ετήσια καθιερωμένων διήμερων   Πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Σύλλογός μας  και στην  Αθήνα,  στο  ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ  ΚΕΝΤΡΟ του ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

Το  βιβλίο αυτό , είναι  το  τέταρτο  κατά  σειρά  βιβλίο  με  ιστορικό  περιεχόμενο  που  έχει  γράψει  ο  συγγραφέας   Νίκος  Θεοδ,  Μήτσης.